Kıbrıs Turizmi ile ilgili güncel haberleri bulabileceğiniz bir gezi / seyahat / Otel sitesi..

Sayfa Adresi : https://www.turizmkibris.com/haber-detay/1582_schengen-vizesi-krizinde-son-durum-turkiye-nin-tal

TÜRKİYE

Tümü

Schengen Vizesi Krizinde Son Durum: Türkiye’nin Talepleri ve Avrupa Birliği’nin Yanıtı

(18 Gün, 4 Saat önce) 0 Yorum

Türkiye ve AB temsilcileri arasında sorunla ilgili temaslar sürüyor ancak durum henüz Ankara’nın istediği seviyeye gelmiş değil. Schengen vizesi krizi sürüyor; son görüşmelerde hangi noktaya gelindi, Türkiye ne istedi, AB ne yapıyor? Schengen Vizesi Krizinde Son Durum…

T24’den Metin Kaan Kurtuluş’un özel haberine göre, Uzun süredir gündem olmasına rağmen Türk vatandaşlarının Schengen vizesi mağduriyeti devam ediyor. Bayram tatili için Avrupa hayali kuran Türk vatandaşlarının bir bölümü, bir kez daha Schengen vizesi kâbusunu yaşarken, Ankara’nın süreci çözüme ulaştırmak için girişimleri devam ediyor.

Pandemi Kaynaklı Yığılma: Avrupalı Diplomatlar Schengen Vizesi Aksamaları için Covid-19’u İşaret Ediyor

Schengen vizesi krizi sürüyor; son görüşmelerde hangi noktaya gelindi, Türkiye ne istedi, AB ne yapıyor? Schengen Vizesi Krizinde Son Durum…

Avrupalı diplomatik kaynaklar, Schengen vizelerindeki aksamaların Covid-19 pandemisi sırasında işlerin durması sebebiyle oluşan yığılmadan kaynaklı olduğunu savunurken, artan retlerin arkasında siyasi bir gerekçe aranmaması gerektiğini savunuyor.

Vize İşlemlerindeki Yığılma: AB Misyonlarındaki Personel Eksikliği ve Başvurularda Yaşanan Sorunlar

Avrupalı kaynaklar, yığılma sebebiyle Türkiye’deki AB ülkeleri misyonları çalışanlarının vize taleplerine yetişemediğini, ayrıca bazı başvurularda vizenin gerekliliği için yeterince evrak sağlanmadığını vurguluyor. Öte yandan bazı uzmanlar, Türkiye’de yıllardır devam eden bu Schengen vizesi sorununa rağmen AB ülkelerinin vize departmanı çalışanı sayısının artırmamasının da bir tepkiye işaret ediyor olabileceğini söylüyor.

Optimizm Yükseliyor: Bazı AB Ülkeleri Yıl Sonuna Doğru Vize Yığılmasını Aşmayı Hedefliyor

Kaynaklar, krizin çözümü için kesin bir tarih sunmasa da bazı AB ülkeleri özelinde yılın sonuna doğru yığılmanın önemli oranda aşılabileceğine inanıyor. T24’ün çıkarımına göre; Türklerin yoğun vize başvurusunda bulunduğu bazı Avrupa ülkeleri, vize departmanı çalışanı sayısını artırma hazırlıkları yapıyor.

Ankara’nın Bakış Açısı: Vize İşlemleri Üzerinden Pazarlık – AB’nin Geri Kabul Talepleri

Ankara’daki anlayış ise Avrupa Birliği ülkelerinin aynı zamanda vize durumunu elinde bir “koz” olarak tutmak istediği yönünde. Kulislerde AB’nin vize kolaylığı karşısında taleplerinden birinin iltica başvurusu yapan ve mevcut olarak Avrupa’da bulunan bazı Türk vatandaşlarını Türkiye’nin geri alması olduğu konuşuluyor.

Diplomatik Girişimler Hız Kazanıyor: Türkiye ve AB Büyükelçileri Arasında Schengen Vizeleri Üzerine Toplantılar

T24’e bilgi veren resmî kaynaklar, Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkelerinin Ankara büyükelçileriyle Schengen vizeleri konulu bir dizi toplantı gerçekleştirdiği ve bu görüşmelerde karşılıklı fikir alışverişinde bulunulduğunu bildirdi.

Verilen bilgiye göre Türkiye ilk etapta Schengen vizesi başvurularında talep edilen belgelerin niceliğinin azalması ve bazı meslek grupları, öğrenciler ve özel durumu bulunanlara öncelik tanınmasını önerdi.

Görüşmelerde Türkiye’nin AB ülkelerinden misyonlarındaki personel sayısını artırmalarını da önerdiği öğrenildi.

Güven İnşası Adımları: Türkiye’nin Vize Rejimindeki Değişiklikler ve Batı’ya Mesajı

Öte yandan Türkiye’nin kendi vize rejiminde yaptığı değişimlerle de Batı’ya güven sağlamaya çalıştığı anlaşılıyor. Son olarak geçen hafta Türkiye, Moskova’daki tiyatro ve İstanbul’daki Santa Maria Kilisesi saldırganlarının vatandaşı olduğu Tacikistan’la serbest vize rejimini sonlandırmıştı.

Resmi kaynaklar, AB temsilcileriyle yapılan görüşmelerden sonra ellerindeki verilere göre vize verme sürecinde az da olsa bir hızlanma gözlendiğini belirtti. Ancak henüz Ankara’nın istediği seviyede bir ilerleme kaydedilmediği anlaşılıyor.Türkiye’de turizm amaçlı seyahat için Schengen vizesi almak isteyenler, iData ve VFS Global gibi aracı şirketler kullanmaya mahkûm.

Turizm Seyahatlerinde Vize Engeli: iData ve VFS Global Üzerinden Vize Başvurusu Yapan Türk Vatandaşlarının Durumu

Başkentte Schengen vizeleriyle ilgili durumu aşmak için çeşitli adımlar atılırken, vatandaş başvurularında yeni zorluklarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor.

Türkiye’de turizm amaçlı seyahat için Schengen vizesi almak isteyenler, iData ve VFS Global gibi aracı şirketler kullanmaya mahkûm. Bu şirketler, vatandaşların zaten topladığı belgeleri konsolosluk ve büyükelçiliklere teslim ediyor. Aracı kurum bu teslimat ve belgelerin kontrolü için başvurandan ücret alıyor.

Vize Başvurusunda Randevu Karmaşası: Vatandaşlar Ek Ücretlerle Danışmanlık Hizmetlerine Yöneliyor

Ancak son zamanlarda vatandaşlar sıkça başka sorunlar dile getiriyor. İnsanlar vize başvurusu için randevu bulmakta zorlanıyor, bu sebeple de başvuruda bulunabilmek için başka bir aracı şirket veya “danışman”la çalışmak zorunda kalıyor; buna da ek ücret ödüyorlar. Bu “vize danışmanlığı” hizmeti verdiği belirtilen şirketlerin randevuları önden aldığı, dolayısıyla vatandaşların randevu aralığı bulmakta daha da zorlandığı anlaşılıyor. Bunun önünün alınmaması veya göz yumulması sonucunda vatandaşların bir bölümü, randevu bulmak için başka çare bulamayınca bir aracıya daha para vermiş oluyor.

Yüksek Maliyetlerle Karşı Karşıya: Schengen Vizesi İçin Ödenen Ücretler ve Danışmanlık Hizmetlerinin Ek Yükü

Schengen Vizesi Krizinde Son Durum

“Danışmanlık” hizmeti veren bu şirketler, aracı şirket ve başvuru ücreti de dahil olmak üzere ortalama 300 ila 400 Euro arası bir ücret talep ediyor. Mevcut şartlarda vatandaşlar zaten Schengen vizesi başvurusu için 80 Euro, aracı şirket için de bin liranın üzerinde bir ücret ödemek durumunda. Olumlu sonuçlanacağının bir garantisi olmayan bir başvuru için ücret zaten yüksekken, insanlar sadece randevu alabilmek için bir aracıya da yüksek meblağda para veriyor.

AB-Türkiye İlişkileri ve Vize Meselesi: ‘Borrell Raporu’nda Vize Konusunun Ele Alınışı

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonu tarafından hazırlandığı için “Borrell raporu” olarak da anılan AB-Türkiye ilişkilerine dair Komisyon raporunda da vize konusu ele alınmıştı.

Komisyon raporunda üye devletlere belli Türk vatandaşlarının vize başvurularını kolaylaştırmak için atılabilecek adımları araştırma önerisi yapıldı. Bu grupta iş insanları, öğrenciler, aile fertleri Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşları bulunması önerildi. Raporun ilgili kısmında, “Bu aynı zamanda, uzun geçerliliğe sahip çok girişli vizelerin verilmesine olanak sağlamak amacıyla Vize Kanununun esnekliklerinden tam olarak faydalanmayı da içermelidir” denildi.

Vize Serbestisi Yolunda Engeller: ‘Borrell Raporu’nda Belirtilen Kıstaslar ve Terörle Mücadele Kanunu Üzerine Anlaşmazlık

Foto: European Parliament Facebook

Raporda vize serbestisinin ise Türkiye’nin gerekli bütün kıstasları karşılamasına bağlı olduğu tekrar vurgulandı. Türkiye’nin vize serbestisi için karşılaması gereken 6 kıstas arasında en çok öne çıkan Terörler Mücadele Kanunu’nun güncellenmesi konusunda taraflar arasındaki fikir ayrılığı.

Zirvede Oylama Ertelendi: AB’nin Rapor Kararı ve Seçimlerin Etkisi Üzerine Analiz

AB ülkeleri raporu aralıktaki zirvede oylamamıştı.T24 Dış Politika Analisti Barçın Yinanç, yaptığı değerlendirmede AB’nin 31 Mart seçimlerinden önce “iktidara çiçek atmış olmak istememiş olabileceğini”, o yüzden raporun bu ay ortasında yapılacak zirvede ele alınabileceğini dile getirdi.

Hashtag :

YORUMLAR

Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!

YORUM YAZ

ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
ANKETLER
Seçili anket bulunmamaktadır
Bu ankete toplam kişi katıldı.