Turizm Güncel – Dış Haberler
Rusya merkezli tur operatörü FUN&SUN’ın verilerine göre, Türkiye’ye yönelik talep bu yıl sonbahar aylarına taşınıyor. Şirketin genel müdürü Vladimir Rubtsov’un aktardığına göre, charter uçuşlarda Ekim ayı için koltuk dolulukları şimdiden yüzde 50’ye ulaştı. Aynı oran Eylül için de geçerli. Oysa önceki yıllarda bu dönemde Eylül satışları çok daha öndeydi.
Rusya Tur Operatörleri Birliği’nin (ATOR) aktardığına göre, FUN&SUN tarafından düzenlenen SummerFest etkinliğinde konuşan Rubtsov, 2025 yaz sezonunun (Mayıs–Eylül) Türkiye açısından başarısız olarak nitelendirilemeyeceğini, aksine ülkenin Rusya’nın çıkış pazarındaki lider konumunu koruduğunu söyledi.
Tur operatörünün satış verilerine göre, Türkiye toplam yaz satışlarının yüzde 56’sını oluştururken, geçen yıla göre yüzde 25’lik artış kaydedildi. Mısır yüzde 19 (+%61), BAE yüzde 11 (+%32), Tayland yüzde 4,5 (+%16), Rusya ve Abhazya ise toplamda yüzde 6 pay aldı. Bu oran içinde yalnızca Abhazya pozitif büyüme gösterdi.
Rubtsov, Nisan ayı sonuna kadar Türkiye kontenjanlarının yaklaşık yüzde 40’ının satıldığını belirterek, klasik erken rezervasyon alışkanlığının geri döndüğünü söyledi. “Mayıs başında bir miktar duraksama yaşansa da sonrasında satışlar istikrarlı şekilde devam etti” dedi.
Şirketin Mayıs–Ağustos arası Türkiye satışları, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 25 oranında arttı. Rubtsov’a göre bu artışta Rus rublesinin euro ve dolar karşısındaki güçlü seyri ve Avrupa yakasında etkili olan olumsuz hava koşulları etkili oldu.
Rubtsov, tüm Türk otellerinde fiyatların düştüğünü söylemenin doğru olmadığını ifade etti. Ancak yaz başında Avrupa pazarlarında yaşanan talep düşüşü ve yerli turistin rezervasyonlarında görülen yavaşlama sonrası bazı otellerin Rus pazarına özel kampanyalar sunduğunu söyledi. Bu durum, Temmuz ayında fiyatların Haziran seviyelerine kadar gerilemesine yol açtı.
Rubtsov’a göre genel tabloya bakıldığında ise, otellerin sezon başındaki döviz bazlı fiyat artışları, rubledeki değerlenmeyle dengelenirken Bazı otellerin fiyat artırmaması ya da çok sınırlı artış yapması nedeniyle, ruble bazında bakıldığında fiyatlarda düşüş görüldü.
FUN&SUN verilerine göre, 2024’te Türkiye’ye en çok turist taşıyan şirketlerden biri olan operatör, bu yıl da Ekim ayı için alışılmadık bir rezervasyon tablosu gözlemliyor. Şirketin partner havayolları, Antalya uçuş programlarını Kasım başına kadar uzatma kararı aldı.
“Şu anda Ekim ayı için charter doluluk oranı yüzde 50’ye ulaşmış durumda. Bu, yüksek sezon olan Eylül ayıyla aynı seviyede. Görünen o ki bu yıl Türkiye’de sahil sezonu uzayacak” diyen Rubtsov, sonbahar aylarında Antalya’da yumuşak iklim ile düşen fiyatların birleşmesinin turistler açısından cazip hale geldiğini söyledi. Ayrıca, güçlü ruble kuru sayesinde turistlerin bu döneme yönelik tatil satın almaya istekli olduklarını vurguladı.
FUN&SUN’un güncel fiyatlarına göre, Antalya sahillerinde 12–13 Ekim çıkışlı, 7 gecelik, 5 yıldızlı her şey dahil otel konaklamalı iki kişilik paket turlar, uçuş, transfer ve sigorta dahil olmak üzere 128 bin –151 bin ruble arasında satışa sunuluyor.