Yerel halk, uygulamanın yerel ekonomiye katkı sağladığını kabul etse de mülk fiyatlarını artırdığını düşünüyor.
Eğlence kültürünün önemli bir adresi olarak görülen bölgedeki 2.200 mülkün yüzde 7'sinin uygulamada listelendiği belirtiliyor.
Referandumu destekleyenler kısa süreli konaklamaların yerel ekonomiye katkı sağladığını kabul ediyor fakat mülk fiyatlarını artırdığını savunuyorlar.
Terezvaros Belediye Başkanı Tamas Soproni, "birkaç bin kişinin" referanduma katılması halinde konunun yerel otoriteler tarafından ciddiye alınacağını aktardı.
Soproni, "Maalesef bu yola başvurmamızın nedeni başka bir yasal seçeneğin olmayışıydı. Belediyelerin yapabileceği şeyler sınırlı," dedi.
Bölgede yaşayan bir kişi Euronews'e, "Bu adım bazı sorunlarla mücadelede kısa süreli bir çözüm olacak," diye konuştu.
Bu adım, İspanya’nın Katalonya özerk bölgesinin merkezi olan Barselona'da, Airbnb gibi platformlarda turistlere günlük ev kiralama uygulamasının 2028'e kadar sona ereceğini duyurmasının ardından geldi.
Barselona Belediye Başkanı Jaume Collboni kısa süreli kiralama iznine sahip 10.000'den fazla evin lisansını da iptal edeceklerini açıklamıştı.
Collboni, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Barselona'da yaşama hakkını garanti altına almak ve yıllardır yaşadığımız konut kriziyle etkin bir şekilde mücadele etmek istiyoruz," ifadelerini kullanmıştı.
Barselona, arzı 9.600 evde dondurduğu 2014 yılından bu yana kısa süreli kiralama ruhsatı vermedi. Şehirde son 10 yılda yerel halk için konut arzı azalırken kiralarda büyük artışlar yaşandı.
Öte yandan Türkiye'de Airbnb'yi de kapsayan yeni bir düzenlemeye göre, turizm konutu belgesi alan daire sahiplerine bir turizm konutu plaketi verileceği ve bu plaketin evlerin girişlerine asılması kararlaştırılmıştı.
Airbnb nedir?
Airbnb uygulaması kullanıcılarına konaklama önerileri sunan bir platform. Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) teknoloji devlerinin küresel merkezi olarak görülen ve 'Silikon Vadisi' diye tanımlanmış bölgeyi de kapsayan San Francisco kentinde, 2008 yılında kuruldu.
Brian Chesky, Joe Gebbia, Nathan Blecharczyk tarafından kurulan şirkete, Mart 2015'te 18 yatırımcı tarafından 750 milyon dolarlık (25,5 milyar Türk Lirası) yatırım yapıldı.
Kasım 2015'te, şirketin o dönemki genel müdür yardımcısı Andrew Swain, uygulamanın 192 ülkedeki 33.000 şehirde, 800.000'in üzerinde kiralık mekan sunduğunu açıkladı.
Airbnb yıllar içinde aynı sektörde faaliyet gösteren firmalardan Alman Accoleo'yu 2011'de, İngiliz CrashPadder'ı Haziran 2012'de, Avustralya'dan Nabewise'ı Kasım 2012'de, konuma dayalı soru-cevap platformu Localmind'ı Aralık 2012'de, Kanada merkezli Luxury Retreats International'ı Şubat 2017'de, Aarhus, HotelTonight ve Urbandoor'u 2019'da satın aldı.
Avrupa, ABD ve Asya'da Airbnb kullanımına yönelik kanuni düzenlemeler bulunuyor. Örneğin, Almanya'nın başkenti Berlin'de kısa süreli kiralamalar yetkililerin iznine bağlı. Hollanda'nın başkenti Amsterdam'ın bazı bölgelerinde uygulama yasaklı, İtalya'nın başkenti Roma'da ise kiralamalarda ödenen ücretin yüzde 21'lik dilimi ise stopaj vergisi olarak tahsil ediliyor.