Konuyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UN Tourism, eski adıyla UNWTO) ve Avrupa Birliği (AB) raporlar hazırladı.
Seyahat davranışı ve yön tercihi
Ekonomi Gazetesi’nin Seyahat Endüstrisi sayfasındaki haberde AB araştırmasında, iklim değişikliğinin seyahat davranışını değiştireceği öngörülüyor. Araştırmada “Bu durum İsveç'i yeni İspanya mı yapacak?” deniyor.
Avrupa Birliği'nin (AB) konuyla ilgili olarak yaptığı bir araştırma turizmde mevcut durumun yakında değişebileceği İskandinavya gibi daha serin Avrupa bölgelerinin gelecekte iklim değişikliğinden yararlanabileceği ve tatilcileri ülkelerine çekebileceği belirtiliyor.
Güney’den Kuzey’e
AB Komisyonu, 269 Avrupa bölgesinden elde edilen verileri kullanarak mevcut iklim koşullarının turist akışları üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Sonuç: turizm talebindeki değişikliklerde net bir kuzey-güney modeli. Raporda, "Kuzey bölgeleri iklim değişikliğinden yararlanırken, güney bölgeleri turizm talebinde önemli düşüşlerle karşı karşıya" dedi.
İsveç , Norveç ve Finlandiya zaten "serinlemenin", yani harika bir tatilin reklamını yapıyor. Hatta İsveç devlet turizm kuruluşu Visitt İsveç, bu terimi kendi web sitesinde bile pazarlıyor. Kuruluşun web sitesinde "İsveç, İskandinav cazibesi ve doğal güzelliğiyle, yaz sıcağından kaçmak isteyenler için giderek daha popüler hale geliyor" diye yazıyor.
Turizm İklim Endeksi
269 Avrupa bölgesinden elde edilen veriler baz alınarak oluşturulan ‘Turizm İklim Endeksi’ TCI ile derecelendirilen turizm talebi üzerindeki etkisi tahminleri yapılıyor.
Bulguların iklim koşullarının turizm talebini önemli ölçüde etkilediği, en çok etkilenen alanların kıyı bölgeleri olduğunu ortaya koyduğu belirtiliyor.
Konuyla ilgili yapılan değerlendirmelerde şöyle deniyor: "Ana tatil sezonunda da bir değişiklik olabilir. Ancak bu da uzun vadeli bir değişiklik olur. Seyahat akışları yavaş yavaş değiştiği gibi, tatil koridorları da çok yavaş değişiyor."
İsveç Devlet Turizm Ajansı CEO'su Susanne Andersson bu yöndeki gelişmeleri değerlendirirken “Popüler bölgeler, özellikle yaz aylarında kitle turizminin sonuçlarından zaten sıkıntı çekiyor. İsveç'te ülkenin iklim değişikliğinden bu şekilde kâr elde etmesine izin verilip verilmeyeceği sorusu da tartışılıyor” diyor.